Zo wis je browsercache
Vaak horen wij dat iemand niet de bijgewerkte versie van de website kan zien. Soms ligt dat aan ons, we installeren immers vaak een caching plugin om jouw website sneller te maken. Na een aanpassing kan je direct de cache in de website legen. Een nieuwe bezoeker ziet gewoon de bijgewerkte versie, maar jij mogelijk de versie die opgeslagen werd voor je eraan werkte. Na 24 uur vervalt de cache in elk geval, dus uiterlijk de volgende dag zie je ook de bijgewerkte versie.
Tip: kijk eerst even incognito:
- Open Chrome op uw computer.
- Klik in de rechterbovenhoek op Meer Nieuw incognitovenster.
- Er wordt een nieuw venster geopend. Controleer of het incognitopictogram in de bovenhoek wordt weergegeven.
U kunt ook een sneltoets gebruiken om een incognitovenster te openen:
- Windows, Linux, or Chrome OS: druk op Ctrl + Shift + n.
- Mac: druk op ⌘ + Shift + n.
En als die 24 uur al voorbij zijn?
Nog steeds de wijziging niet te zien? Dit kan betekenen dat de oude versie nog in het geheugen van jouw webbrowser is opgeslagen.
Dit noemen we ook wel de cache. Dit is een handige functie waarbij onderdelen van eerder bezochte pagina’s door jouw browser op de computer worden opgeslagen. Dit doet de browser om de website sneller te kunnen weergeven.Vaak is dit te verhelpen door de pagina te bezoeken en deze één of meerdere keren te verversen door de toetsen combinatie CTRL + F5 (Windows) of CMD + R (Apple) in te drukken. Je dwingt de webbrowser hiermee zijn geheugen/cache te passeren en rechtstreeks bij de server aan te kloppen voor de meest recente informatie.
Werkt dit niet, dan kun je de cache van jouw webbrowser handmatig legen. Hoe je dat doet, staat hieronder per webbrowser en systeem uitgelegd.
Browser cache legen in Windows
Internet Explorer 9, 10 en 11 (Please - gebruik liever helemaal geen IE)
Houd de toetscombinatie CTRL + SHIFT + DELETE ingedrukt totdat er een menu verschijnt. Vink alle vakjes uit, behalve ‘Tijdelijke internetbestanden en websitebestanden’. Klik vervolgens op ‘Verwijderen’.
Microsoft Edge
Klik rechtsboven in beeld op het Hub-icoon. Dat zijn de drie horizontale streepjes. Klik daarna op het geschiedenis icoon (soort klok). Vink alle vakjes uit op de cache bestanden na en klik op ‘Wissen’.
Google Chrome
Houd de toetsen combinatie CTRL + SHIFT + DELETE ingedrukt totdat er een menu verschijnt. Vink alle vakjes uit, behalve ‘Gecachte afbeeldingen en bestanden’. Klik op ‘Browsegegevens wissen’. Bovenin het menu kun je kiezen vanaf wanneer deze gegevens verwijderd moeten worden. Kies wat voor jou van toepassing is.
Mozilla Firefox
Ook in Firefox houd je de toetsen combinatie CTRL + SHIFT + DELETE ingedrukt todat er een menu verschijnt. Vink alle vakjes uit op ‘Offlinewebsitegegevens’ na. Je kunt in Firefox ook aangeven voor welke tijdsperiode je gegevens wilt wissen.
Safari
Klik in de menubalk op ‘bewerken’ (druk op ALT wanneer je de menubalk niet ziet) en klik vervolgens op ‘Cache leegmaken’. Klik daarna op ‘leegmaken’.
Opera
Klik links boven in beeld op ‘Opera’ en vervolgens op ‘Instellingen’. Klik daarna op ‘Privacy’ en ‘Browsegegevens wissen’. Klik daarna nogmaals op ‘Browsegegevens wissen’.
Browser cache legen in Mac OS
Google Chrome
Klik op de drie horizontale streepjes in de rechter bovenhoek. Ga naar ‘Instellingen’ en klik op ‘Geschiedenis’. Vervolgens klik je op ‘browsegegevens wissen’. Vink ‘gecachte afbeeldingen en bestanden’ aan, en vink de rest van de vakjes uit. Wis vervolgens de gegevens.
Mozilla Firefox
Klik linksboven in de menubalk op ‘Firefox’ en vervolgens op ‘Voorkeuren’. Klik op ‘Geavanceerd’ en daarna op ‘Netwerk’. Daarna klik je op ‘Nu wissen’ bij ‘Gebufferde webinhoud’.
Safari
Druk wanneer Safari geopend is de toetsen combinatie option + cmd + E in. De cache wordt hiermee direct geleegd.
Opera
Klik bovenin de menubalk op ‘Opera’, en vervolgens op ‘Voorkeuren’. Klik daarna op ‘Beveiliging’ en vervolgens op ‘Wis browser gegevens’.
Update: Sinds Divi 3.0.7* is soms een extra handeling nodig:
Soms is het nodig de eigen browsercache harder te legen voordat je iets in een Divi module kunt aanpassen. Mocht je ergens tegenaan lopen en op de normale manier zoals hier beschreven de Cache legen helpt niet, lees dan verder.
Sinds Divi 3..0.7* worden stylesheets anders bewaard (voor snelheid) maar de vorige zijn misschien nog aanwezig op jouw PC/browser en zo raakt het in de war.
Alleen voor ingelogde gebruikers kan een extra handeling soms nodig zijn naast het gewoon legen van browsercache. NB Een bezoeker heeft dit niet.
Het legen hiervan is iets complexer maar goed te doen en eenmalig:
Op een willekeurige pagina en ingelogd klik je op F12 (Chrome inspecteren) Meestal ziet het schermpje dat volgt er wit uit, ik heb hem op donker staan.
Dan zie je een klein tabblad met diverse technische opties.
Naast elements (bovenin) is een submenu (Elements - Console - etc) maak het tabblad evt iets breder en selecteer Application
Zorg dat je de 2e kolom in beeld krijgt: Bij clear storage alles aanvinken behalve cookies (anders moet je weer opnieuw inloggen omdat je ww eruit gaat)
Dan op clear cache drukken. Nu wist hij de opgeslagen stylesheets en haalt de nieuwe versie op.
Tip: Je kunt ook deze handige Google Chrome extensie installeren: Browser Cache legen in Google Chrome
Vind je dit heel spannend en heb je een SoCherishpakket of bouwblokje? Dan kan ik dit met teamviewer voor je doen op afstand, of ik installeer een extra knopje in de Divi Builder die dit voor je doet.
DNS cache legen van je pc
De dns cache voor je pc kun je als volgt legen.
Windows
Stap 1. Ga naar start en typ “cmd“. Klik met de rechtermuisknop er op en selecteer “Uitvoeren als administrator”
Stap 2. Voer het commando in: “ipconfig /flushdns” en druk op enter
Stap 3. Je krijgt nu de bevestiging dat het leeg gehaald is!
Mac/Apple
Stap 1. Open terminal via programma’s
Stap 2. Voer het commando uit (zonder quotes ” “) wat behoord bij jouw MacOS versie en druk op enter:
- Versie: macOS Sierra 10.12 en macOS High Sierra 10.13
- Commando: “sudo killall -HUP mDNSResponder”
- Versie: OS X 10.11
- Commando: “sudo dscacheutil -flushcache”
- Versie: OS X 10.10.4 (of hoger)
- Commando: “sudo dscacheutil -flushcache”
- Versie: OS X 10.10
- Commando: “sudo discoveryutil udnsflushcaches”
- Versie: OS X 10.9
- Commando: “dscacheutil -flushcache; sudo killall -HUP mDNSResponder”
- Versie: OS X 10.7 – 10.8
- Commando: “sudo killall -HUP mDNSResponder”
- Versie: OS X 10.5 – 10.6
- Commando: “sudo dscacheutil -flushcache”
Stap 3. Wanneer er gevraagd wordt om een wachtwoord, dien je deze in te vullen en door te gaan.
Mocht het na het legen van de dns nog niet in orde zijn dan kan het zijn dat je netwerk nog DNS cache. Vaak helpt het dan om je router bijvoorbeeld opnieuw op te starten. Mocht dat ook niet werken dan zul je helaas toch wat langer moeten totdat deze cache automatisch vervalt.
Dit is zeker niet iets dat met onderhoud gebeurt. Ik denk aan meerdere aanleidingen die dit mogelijk veroorzaken.
Een tip is altijd even op een ander device kijken in een incognitovenster en als het kan een andere browser, wat je daar ziet. Soms is het bv alleen in Chrome en dan weet je zeker dat het locale cache is.
Help, ik zie de gemaakte wijzigingen niet live op mijn website?
- Hosting: mogelijk een meer hardnekkige cache in de instellingen van de hosting - is daar iets aangepast of moet het extra geleegd worden?
Bv bij Siteground is dat iets dat soms echt in de hosting zelf moet worden gedaan: https://www.siteground.com/kb/clear-site-cache
Ook Transip heeft diverse plekken waar je servercache kunt legen:
https://www.transip.nl/knowledgebase/6104-de-caching-opties-op-webhostingpakketten - Ik heb verder weleens meegemaakt dat iemand een oudere versie van een pagina open heeft staan op de achtergrond en ingelogd blijft:
Als je later dat venster sluit en hierbij tegelijk die (oudere) versie opslaat : dan zal je daarmee de live versie overschrijven.
Bv als wij intussen nog een aanpassing op dezelfde pagina deden. - Terugplaatsen van backup van voor je wijzigingen.
- Je hebt geklikt op revisies en per ongeluk een eerdere versie terug gezet
- Je hebt tekst aangepast die in WPML als string is opgeslagen en je slaat niet de vertaling van die string op.
Afhankelijk van je instellingen valt je site dan terug op NL - Je hebt een pagina aangepast en Divi en bent vergeten de vertaling te updaten. Of een vertaalde pagina is later losgekoppeld omdat hij andere indeling/inhoud en/of styling moet hebben en je klikt na je aanpassing op vertaling updaten ipv de wijzigingen in Divi door te voeren op de vertaalde pagina
- Lokale cache op je WiFi-router
Het is mogelijk dat je lokale netwerk een oude versie van je site opslaat en problemen veroorzaakt. Check de app van je internetprovider of zoek op instructies online om deze te wissen. Deze oorzaak is zeldzaam. - Mac: wel eens meegemaakt met een klant op een MAC die lokaal hardnekkig bleef teugvallen op oude info:
Dan DNS flushen lokaal:
https://www.appletips.nl/os-x-dns-cache-geforceerd-verversen/ - oude DNS-records van de server die nog actief waren, waardoor de pagina’s met de nieuwste versie vertraagd werden (hosting).