Stel: Je hebt een kopie van je website gemaakt en deze op een andere server geplaatst. Voordat je je domeinnaam naar het nieuwe IP-adres wilt omzetten kun je lokaal controleren of alles werkt.
Wij gebruiken de “localhost methode” bij verhuizingen en soms om alvast lokaal te bouwen als een klant wel de domeinnaam weet maar de hosting nog niet heeft gekozen (of de verhuiscode nog niet heeft).
Wat is de bedoeling? Waarom zou je dit doen?
Je wilt een website bekijken terwijl de domeinnaam (nog) niet naar het IP adres wijst waar de versie staat die jij wilt zien. Dit aanwijzen gaat normaal via DNS. Voor elke domeinnaam is geregistreerd op welke server deze te vinden is. Je internetprovider checkt regelmatig of dit wijzigt. Na een verhuizing wijzigt je DNS en na een aantal uur ziet iedereen je site op de nieuwe locatie.
Door tegen je PC te zeggen dat hij een bepaalde URL op een bepaald IP adres moet zoeken, sla je de DNS over en kun jij de website direct op dat IP adres bekijken. Het klinkt ingewikkeld maar is nog geen 5 minuten werk. En als je het mapje “etc” alvast in snelle toegang vastmaakt: 2 minuten.
Heb je een Mac: Scroll even naar beneden!
1. Open kladblok als administrator
Open de Apps pagina (of via Start) van Windows 10 (Windows toets + Q) en klik met de rechtermuisknop op kladblok. Vervolgens kies je voor de optie ‘Als administrator uitvoeren’.
Als normale gebruiker mag je dit bestand namelijk niet bewerken, en dan kan je dus je wijziging in 2 niet opslaan.
Vervolgens krijg je een melding of je het programma (Kladblok) wilt toestaan wijzigingen aan te brengen aan de computer. Klik op Ja.
2. Open het hosts bestand
Linksboven in kladblok kies je voor Bestand en dan Openen. Vervolgens opent Windows verkenner, hier dien je het volgende pad in te vullen:
C:\Windows\System32\drivers\etc
Ja het mapje heet echt etc
Als het goed is krijg je dan de volgende afbeelding te zien:
Open het bestandje “hosts”
Zie je niets?
Dan zijn de documenten niet zichtbaar omdat bij jou dan alleen .txt bestanden zichtbaar zijn. Zorg ervoor dat alle bestanden zichtbaar zijn door “alle bestanden” te selecteren. (links onder : kies : alle bestanden)
3. Vul het IP adres en de domeinnaam in zoals in het screenshot
In de hosts file kun je nu het IP-adres opgeven van de webserver, vervolgens druk je op Tab via het toetsenbord en dan vul je de domeinnaam in. Het is belangrijk dat het ook op deze manier wordt ingevuld.
Voorbeeld: <uw IP-adres> <domeinnaam.ext>
Het IP adres van onze nieuwe server is 217.182.3.1
Vul zowel met als zonder www in (dit zijn voor jouw pc verschillende plaatsen) http of https ervoor is niet nodig.
Bezoek de website via de webbrowser
Nu kan je in de webbrowser het domein invullen en zal de domeinnaam verwijzen naar onze server. Wanneer alles in orde is kan je de toegevoegde IP-adressen met bijbehorend domein weer verwijderen uit de hosts file (als je website op deze server blijft heeft het verder geen effect).
MAC:
1. Open het programma Terminal
Open het programma Terminal. Als je deze niet kunt vinden gebruik je de zoekfunctie Spotlight en zoek je op Terminal.
Binnen de Terminal vul je de volgende opdracht in:
sudo nano /etc/hosts
2. Vul het IP adres en de domeinnaam in
In de hosts file moet je nu het IP-adres opgeven van de webserver, vervolgens druk je op Tab via het toetsenbord en dan vul je de domeinnaam in. Het is belangrijk dat het ook op deze manier wordt ingevuld.
Voorbeeld: <uw IP-adres> <domeinnaam.ext>
Het IP adres van onze nieuwe server is 217.182.3.1
Natuurlijk moet je deze wijziging opslaan voordat die naar onze server verwijst. Vergeet dit niet! Anders zal de wijziging niet functioneren.
Druk op ctrl-X. Je wordt dan gevraagd of je het bestand op wilt slaan. Druk op Y (yes) om dit te doen. Vervolgens zie je de naam van het bestand getoond en druk je op enter. Het scherm van het tekstbewerkingsprogramma sluit.
Je scherm ziet er ongeveer uit zoals hierboven in het kladblok screesnshot.
Bezoek de website via de webbrowser
Nu kan je in de webbrowser het domein invullen en zal de domeinnaam verwijzen naar onze server. Wanneer alles in orde is kun je de toegevoegde IP-adressen met bijbehorend domein weer verwijderen uit de hosts file.
Bonus voor zowel MAC als Windows:
Nu je weet hoe je met localhost een url op de “echte” locatie kun omzeilen, kun je met dit bestandje ook leuke grappen uithalen of websites “blokkeren” voor jezelf of je huisgenoot.
Met bijvoorbeeld deze regel:
127.0.0.1 facebook.com
127.0.0.1 www.facebook.com
Kun je een Facebookverslaafde helpen… probeer maar eens!