TTL Time to live

door

Verklaring technische termen voor de liefhebber

Elk DNS-record heeft een TTL. TTL staat voor Time To Live.
Heel simpel gezegd betekent dit hoe lang een DNS-record onthouden moet worden. Je kunt de TTL aanpassen met deze handleiding.

DNS is het systeem dat domeinnamen omzet in IP-adressen zodat mensen die een domeinnaam invullen verbonden worden met de juiste server. Dit wordt gedaan door de DNS-servers van je internettoegangsprovider (KPN, Tele2, Xs4all, Ziggo etcetera) die dit opvragen bij onze nameservers. De DNS-server van je toegangsprovider slaat dit resultaat vervolgens gedurende de lengte van de TTL op. Dit betekent dus dat als jij als eerste op een Ziggo-verbinding een domein opzoekt, Ziggo dat resultaat opslaat. Als vervolgens je buurman ook bij Ziggo zit en naar dat domein gaat, krijgt die buurman het opgeslagen resultaat van Ziggo en gaat Ziggo niet opnieuw zoeken. Tenzij de TTL is verlopen, dan gaat Ziggo opnieuw bij ons vragen welk IP-adres gebruikt moet worden.

Hoe lang is de TTL?

De TTL is tijd in seconden. 300 (5 minuten) 3600 (1 uur), 21600 (6 uur), 43200 (12 uur) of 86400 (24 uur).

Wat is het gevolg van mijn keuze?

Hoe korter de TTL, hoe vaker DNS-servers bij ons komen vragen welk IP ze moeten gebruiken. Dit is handig als jij een IP-wijziging voor je website gaat doen. Bezoekers van jouw domein komen dan maar voor een korte periode op het oude IP-adres uit. Is je TTL 3600 dan duurt het maximaal een uur voordat een DNS-wijziging overal op het internet is verwerkt. Een korte TTL betekent dus dat je snel wijzigingen kunt doorvoeren in je DNS-instellingen. Dit betekent echter ook dat als mensen jouw domein gaan opvragen, de internetprovider vaak opnieuw het domein moet opzoeken. Dit kost een beetje tijd. Een lange TTL betekent dus dat je site iets sneller wordt ingeladen omdat DNS minder vaak geresolved hoeft te worden. Uit het voorgaande volgt dus: een lange TTL is beter voor de snelheid van je site, ga je echter een DNS-wijziging doen dan is het beter om met een lage TTL te werken. Zet dus ruim voordat je een wijziging gaat doen de TTL omlaag, als je een lange TTL gebruikt (minimaal een TTL eerder). Het duurt anders lang voordat de echte wijziging wordt opgeslagen. De TTL wijzigen op het moment dat je de DNS-wijziging doet, is dus te laat!

Een DNS-wijziging gaat wel vrijwel direct in!

TTL betekent niet dat het een uur duurt om een DNS-wijziging te verwerken. Dit duurt bij ons minder dan een minuut. Bezoekers van jouw site bij een provider waar nog niemand daarvoor het domein heeft bezocht, krijgen meteen de nieuwe site te zien als je een wijziging doet.

Belangrijk om te weten!

Let erop dat DNS-resultaten worden opgeslagen bij je internetprovider. Het is dus niet mogelijk om je cache te legen om DNS te vernieuwen. Het is echter ook zo dat DNS-caching vaak ook in je browser, op je PC en/of in je router / Small Business Server plaatsvindt. Hierdoor kan het voorkomen dat bij individuele gebruikers een DNS-wijziging langer duurt om te verwerken dan de TTL.

Handleiding TTL instellen

Ga naar CPanel en kies bij Domein DNS beheer

Klik rechts van het domein waarvan je de TTL wilt instellen/aanpassen op Beheren. Je krijgt dan het overzicht van alle records. Klik vervolgens op Bewerken naast het DNS record dat je wilt bewerken (voor de serververhuizing is alleen een aanpassing bij het A-record nodig waar je ook 217.182.3.1 bij ziet staan.

en wijzig het aantal seconden naar 300 bij het betreffende DNS record (A-record, CNAME of MX):

Klik op Save Record om de gewijzigde TTL op te slaan.

LET OP: Zet de TTL nooit lager dan 300, aangezien dit averechts werkt. Grote providers zoals Ziggo en Vodafone accepteren dat niet, en gaan dan juist maar eens per vijf uur kijken.

SoLITE

Het onderhoudspakket voor de "brochure" website waar weinig aan verandert. Updates, schoonmaak database en onderhoud ca 4 keer per jaar. Daarnaast vooral interessant voor de DIY ondernemer met voldoende technische kennis vanwege alle benodigde licenties in 1 pakket, stukken voordeliger dan wanneer je deze zelf gaat aanschaffen.

SoComfort

Het onderhoudspakket voor de kleinere website met inhoud waar je zelf ook aan werkt. Met technisch support en maandelijks updates, schoonmaak database en onderhoud.Support houdt tevens in het terugplaatsen van een Backup bij klantfouten. ook hier alle benodigde licenties in 1 pakket, stukken voordeliger dan wanneer je deze zelf gaat aanschaffen.

SoCherish

Het onderhoudspakket voor de meer dynamische website met inhoud waar je zelf ook aan werkt, of die wij met onze VA service voor je vullen. Met styling updates, aanpassingen in structuur, formulieren, menu en footer, technisch support en maandelijks updates, schoonmaak database en onderhoud. Support houdt tevens in het terugplaatsen van een Backup bij klantfouten. Ook hier alle benodigde licenties in 1 pakket inclusief Webshop, Meertalig en Membersites, enorm veel voordeliger dan wanneer je deze zelf gaat aanschaffen.

Meerdere foto’s tegelijk verkleinen in Windows 7, 8 en 10

Wil je snel meerdere foto's (afbeeldingen) tegelijk verkleinen in Windows 7, 8 en 10 – zonder extra software? Verklein de bestandsgrootte en de afmeting van je foto's tegelijk met deze handleiding: Zet de foto's bij elkaar in 1 map:Klik met de rechtermuisknop op je...

Font Awesome icons in Divi gebruiken

Toevoegen icoontjes van Font Awesome aan je Wordpress & Divi website Ga naar de Divi Module (meestal is dat Tekst maar dit kan ook in b.v. ook in een Divi prijstabel zoals bij ons voorbeeld)  Ga naar instellingen (2e icoontje, het tandwieltje) Klik op de tab...

Dáág lieve oude trouwe Divi Builder!

Durf jij het ook, overstappen naar de nieuwe Divi builder met deze hulp? We hebben hem niet meer nodig. Als je nog maar  kort met Divi werkt wist je dat al. Heb je de oude Klassieke builder wellicht nooit gebruikt. Maar wij konden "vroeger" lezen en schrijven met...

Content versus Onderhoud

Omdat het nog al eens voorkomt dat extra uitleg nodig is.Het verschil tussen onderhoud en contentbeheer:Onderhoud van je websiteEen website heeft geen bestaansrecht zonder onderhoud.De broodnodige updates. Het maken en terugplaatsen van back-ups en het onderhouden van...

PDF toevoegen aan je WordPress website

PDF bestand op je WordPress website plaatsen of Embedden (insluiten) Hoe plaats je een PDF bestand in je WordPress website? Een PDF kun je zonder plugin via Mediabibliotheek toevoegen. Ga naar je dashboard en kies bij Media : Media toevoegen. Upload je PDF bestand....

Van jongs af aan mijn passie: de schaar, de stof, de naald en de draad

Wie mij al langer kent kan zich nog wel herinneren dat er altijd draadjes onder je sokken zaten als je op bezoek was geweest.

Divi builder time out – browsercache legen!

Browsercache is een lastig ding, omdat het alleen om jouw computer gaat en hoe het gedrag van je browser daar is ingesteld. In Divi worden veel bestanden uit stylesheets vaak onbedoeld in je browser opgeslagen. Heb je een probleem met bewerken in Divi. Probeer dan...

Mail van Bart – Basaal Online Beveiliging

Klanten van ons ontvangen Emails (ongevraagd) dus tegen alle AVG en EU regels in, van Bart van Basaal. Bart heeft blijkbaar niet veel klanten ondanks dat hij specialist is en gelooft nog in bangmakerij als de ultieme acquisitietool. Hij is volgens zijn website...

Google Search Console : Problem detected

Stel: Je hebt een website en deze heb je aangemeld bij Google Search Console, of wij hebben dat voor jou gedaan. Dat is handig, want dan weet Google van het bestaan van jouw website af en crawlt deze van tijd tot tijd. Zodat relevante zoekopdrachten een linkje naar...
Fanny Veldmeijer-van Doorn

Fanny Veldmeijer-van Doorn

❥ Divi lover - WordPressCoach

Tools we ❥

Handige Wordpress plugins en andere online tools. 

Gravity Forms

De beste formulieren plugin. Voor een contactformulier met auto-responder, voor een betaalformulier met Mollie en iDeal, een enquete, poll of quiz, bedenk iets dat je online kunt invullen en Gravity is de plugin waarmee we het kunnen maken. Jaarlijks een uitgave voor ons, maar goed nieuws voor onze klanten want alle Add Ons zijn beschikbaar in je website bij alle SoPressed onderhoudspakketten. Gewoon even vragen!

Voor installatie, uitleg, het inrichten van Gravity op jouw website en training voor Gravity Forms tegen scherp tarief kun je uiteraard ook bij ons terecht.

Online afrekenen iDeal

Natuurlijk laat je klanten online afrekenen op je Wordpress website. Er zijn vele opties,  op dit moment is Mollie voor Nederlandse klanten wel de winnaar voor ons. Op onze website kom je ook nog Sisow en Paypal tegen. Mollie kan je snel online aanmaken en rekent de laagste kosten, ook Credit Cards mogelijk en terugkerende betalingen. Geen abonnement. Wat houdt je nog tegen?

Book like a Boss

Voor iedereen! Het was even zoeken (jarenlang om precies te zijn). Maar dit is hem geworden. Afspraken maken online en online verzetten.
Werkt. Gewoon. Zoals het hoort. 

Doet zijn naam eer aan, ook onze klanten zijn dol op deze handige methode om mijn tijd te reserveren.

Divi (Elegant Themes)

Als DiviDiva en Divifan van het 1e uur heb ik uiteraard een linkje om je eigen account aan te kunnen maken bij Elegant Themes. Voor als je geen website van SoPressed hebt, of je eigen account prettiger vind voor eigen support en updates wanneer je wilt. Je krijgt er Bloom en Monarch bij!

 

WP Feedback

Deze is meer voor onszelf, maar misschien ben jij ook een Wordpress websitebouwer en ken je het probleem?
Met WP Feedback kun je zonder projectmanagement tool je klanten rechtstreeks in de site hun opmerkingen laten geven. Alsof je naast ze zit. Wat ik overigens nog steeds graag doe in onze 1-op-1 trainingen.
WP Feedback komt Inclusief eenvoudig screenshots toevoegen, takenlijst en dashboard en meldingen. En binnenkort met een eigen multi-dashboard zodat ik al jullie Feedback op 1 plek bij elkaar heb!

WPML

WPML Wordpress & Divi

Dé enige echte goede vertaal plugin voor Wordpress en Divi
Kost wat maar bespaart je tegelijkertijd heel veel tijd en gedoe. Werkt perfect met Divi!

Groot voordeel van WMPL is dat het geen afzonderlijke pagina's voor andere talen maakt en zo je structuur overzichtelijk blijft. Menu-synchronisatie, zodra je een vertaling toevoegt even syncen... en je menu is in alle talen up-to-date.

SEO voor meer talen waarbij je zelfs voor 1 foto eigen SEO ALT-tags kunt geven. En o.a. een optie om onze favoriet GravityForms te vertalen.

Divi Life

Divi Overlays, Divi Bars, Divi Childthemes...
Heel leuk winkelen bij Tim Strifler
Ook deze link is meer voor Wordpress bouwers dan voor onze eigen klanten.

Memberpress

Uitgebreide opties voor (betaalde) Membershipsites.
Achter de schermen worden de opties verder getest. Veelbelovend dus al in het rijtje ¨Tools we Love¨

Wordpress uitgebreide zoekfunctie

Met deze plugin kun je de zoekfunctie van Wordpress uitbreiden tot in ALLE woorden in bijlagen. Dus ook als je veel PDF bestanden in je website hebt.