Wie heeft het auteursrecht op jouw website?

door Blog

Een praktijkgeval is vaak de oorzaak om nog eens in de wet te graven. Zo bleek onlangs dat er nog altijd misverstanden zijn omtrent het auteursrecht van een website. Omdat het op o.a. de website van MissLegal perfect duidelijk wordt uitgelegd, citeer ik graag uit hun blog hierover:

De opdrachtnemer heeft het auteursrecht, tenzij…

Volgens de wet heeft een opdrachtnemer namelijk het auteursrecht op een werk dat voor een opdrachtgever is gemaakt. Dit is niet zo als er sprake is van een dienstverband. Alles dat een werknemer tijdens werktijd (voor werk) maakt, komt auteursrechtelijk aan een werkgever toe.

Auteursrecht overdracht

Spreek daarom met de websitebouwer af dat hij/zij zijn/haar auteursrechten op alle onderdelen van te bouwen website aan jou overdraagt. Zet deze afspraken op schrift en omschrijf goed wat wordt overgedragen. Wil de websitebouwer per se geen auteursrechten overdragen? Dan kun je ook – met een licentieovereenkomst – afspreken dat de websitebouwer toestemming verleent bepaalde handelingen met betrekking tot de website te verrichten, die op grond van het auteursrecht zonder licentie verboden zouden zijn.  Spreek in ieder geval af dat je de website mag aanpassen qua ontwerp en teksten, en dat de licentie eeuwigdurend, niet onopzegbaar en onontbindbaar is.

Inbreuk op andermans auteursrecht door websitebouwer

Het kan voorkomen dat een websitebouwer bij het bouwen een ontwerp of afbeelding van een ander gebruikt, waardoor inbreuk wordt gemaakt op een auteursrecht. In principe is de websitehouder (jij dus) daar aansprakelijk voor. Spreek daarom ook af dat de websitebouwer garandeert dat hij geen inbreuk zal maken op andermans intellectuele eigendomsrechten. Doet hij dat wel, dan is hij zelf aansprakelijk. Om het zelf wél netjes te doen: Ik citeer uit een andere blog van MissLegal:

Bronvermelding

Het auteursrecht kent uitzonderingen. Op sommige teksten rust auteursrecht, maar de tekst kan door de uitzonderingen toch – zonder toestemming – worden overgenomen. Zo mag je altijd citeren uit de tekst van een ander, mits het citaat niet de hele tekst bevat en je uiteraard de bron vermeldt. Ook mag je een tekst overnemen als je deze alleen voor jezelf gebruikt, en hiermee geen commerciële doeleinden hebt.

Hoe zit het dan bij SoPressed?

Zodra een website volledig is betaald, doe ik afstand van het auteursrecht, de voor jou gemaakte code en alle bronbestanden. Voor Premiumproducten (waarop ik licenties aanschaf) betaal je jaarlijks een bijdrage voor gebruik, bij SoComfort of SoCherish abonnement is dit inbegrepen.

Betaal je in termijnen of heb je een startersaanbod gehad?

Dan is de website nog niet betaald terwijl hij wel online is. In dat geval blijft het auteursrecht bij SoPressed totdat hier schriftelijk afstand van is gedaan. Een startersaanbod of speciale offerte heeft een looptijd van minimaal 2 jaar en een lager starttarief voor je website.  Wil je dit beëindigen dan kijken we naar de oorzaak:

  • Is je bedrijf zo snel gegroeid dat de dienstverlening van SoPressed niet meer goed aansluit? Mooi. Gefeliciteerd met je succes! Ik hoop dat je website hier onderdeel van was! Wil je de termijn niet “uitzitten” en toch per direct opzeggen? Dat kan: als je alsnog de normale startprijs voor je website betaalt. (Of indien dit voor jou voordeliger is: de resterende maandbedragen van je abonnement) De website met alle inhoud die voor jou digitaal werd gemaakt is meteen na deze eindafrekening voor jou. SoPressed zal er alles aan doen om een en ander zo soepel mogelijk te laten verlopen. Licenties en premium producten zijn niet inbegrepen maar kun je met een mooie korting aanschaffen.
  • Is je bedrijf niet van de grond gekomen en ben je genoodzaakt te stoppen? Zonde. Dat is al erg genoeg. In zo’n geval teken je een verklaring dat je afstand doet van de domeinnaam, de website en de gehele inhoud. Jij hebt het immers niet meer nodig.  Wij kunnen jouw domein en/of website misschien aanpassen voor een ander en doorverkopen.  De opzegtermijn (zie module 05) is 3 maanden, uit coulance kan worden afgeweken. De resterende periode hoef je niet meer te betalen. Zien wij later (delen) van de  door SoPressed digitaal gemaakte inhoud elders terug dan ontvang je alsnog een nota voor het restantbedrag.
  • Wil je het onderhoud bij nader inzien zelf gaan doen of door een derde laten doen? Dat kan altijd. Niets veranderlijker dan de mens De opzegtermijn bedraagt 3 maanden, opzeggen is dus mogelijk op zijn vroegst 3 maanden voor het einde van de in de offerte afgesproken periode. (zie ICT Voorwaarden Module 05 artikel 8) Na opzegging en volledige betaling ontvang je de website en alle voor jou digitaal gemaakte inhoud. Licenties en premium producten zijn niet inbegrepen maar kun je met een mooie korting aanschaffen.

Kortom: als je van de korting gebruikt maakt zit je nooit langer vast dan 2 jaar. Als ik ergens géén zin in heb zijn het discussies met klanten over opzegtermijnen, facturen en rechten. Een ieder is altijd vrij om te gaan. Maar maak s.v.p. geen misbruik van de ruimte die SoPressed juist aan starters en mensen met kleine beurs wil bieden. Dan wordt de onrecht-tijger wakker en dat is voor ons allebei niet bepaald leuk… De gebruiksrechten van de website en voor jou digitaal gemaakte inhoud staat trouwens ook keurig omschreven in artikel 6 van de Module Algemeen. Auteursrecht, je kunt er boeken over schrijven, ik hoop dat je de kwestie m.b.t. websites nu beter begrijpt.

Geen trucjes bij SoPressed: 100% jouw site.

SoLITE

Het onderhoudspakket voor de “brochure” website waar weinig aan verandert. Updates, schoonmaak database en onderhoud ca 4 keer per jaar. Daarnaast vooral interessant voor de DIY ondernemer met voldoende technische kennis vanwege alle benodigde licenties in 1 pakket, stukken voordeliger dan wanneer je deze zelf gaat aanschaffen.

SoComfort

Het onderhoudspakket voor de kleinere website met inhoud waar je zelf ook aan werkt. Met technisch support en maandelijks updates, schoonmaak database en onderhoud.Support houdt tevens in het terugplaatsen van een Backup bij klantfouten. ook hier alle benodigde licenties in 1 pakket, stukken voordeliger dan wanneer je deze zelf gaat aanschaffen.

SoCherish

Het onderhoudspakket voor de meer dynamische website met inhoud waar je zelf ook aan werkt, of die wij met onze VA service voor je vullen. Met styling updates, aanpassingen in structuur, formulieren, menu en footer, technisch support en maandelijks updates, schoonmaak database en onderhoud. Support houdt tevens in het terugplaatsen van een Backup bij klantfouten. Ook hier alle benodigde licenties in 1 pakket inclusief Webshop, Meertalig en Membersites, enorm veel voordeliger dan wanneer je deze zelf gaat aanschaffen.

Membershipsite voor WordPress & Divi

Om te beginnen : er zijn eenvoudige lidmaatschapssites en complexe sites. Ongecompliceerde lidmaatschapssites hoeven niet eenvoudig te zijn. Simpeler of Complexer? Een eenvoudige lidmaatschapssite, daaronder verstaan we: Iemand betaald om lid te worden van de...

Hoe maak je een HTML handtekening voor je E-mail

Het staat mooi. Professioneel. Sluit naadloos aan bij je mooie website en huisstijl.Je E-mail sluit je af met een HTML handtekening die automatisch onder alle verzonden mail verschijnt. In veel mailprogramma´s kun je een handtekening instellen. Maar soms is je...

Membership of Online training

De meest gevraagde opties in de lente van 2020. Iets met een lockdown en thuiswerken.Wat is het verschil, welke gebruik je wanneer en waarvoor? Heb je het écht wel nodig?En kan je dit ook slim combineren? Mijn favoriete antwoord al uit het notaris tijdperk:  Dat hangt...

Feedbackfunctie in je website

Heb je hem al gezien in je website? Nu kun je rechtstreeks in je site al je vragen en Feedback kwijt. Je kunt heel eenvoudig screenshots toevoegen. Ik krijg een dashboard zodat ik al jullie Feedback op 1 plek bij elkaar heb!

Youtube video embedden op je WordPress Website

Deze meneer legt dat even snel en duidelijk uit. Zo dus! Kies embedden in plaats van delen en zet ?rel=0 achter de videolink in de insluitcode. Hij heeft ook een tip hoe je alleen je eigen gerelateerde video's aan het einde kunt tonen.

Whatsapp op je website toevoegen

Hoe gebruik je Click to Chat in Wordpress Met de click to chat-functie van WhatsApp kun je met iemand chatten zonder dat zijn of haar telefoonnummer in het adresboek van je telefoon is opgeslagen. Door op de link te klikken, wordt er automatisch een chat met de...

Selfies & Storytelling…

Woorden die een paar jaar geleden voor mij nog niet bestonden! Anno 2020 kan zelfs ik er niet meer omheen. Storytelling is hot voor mijn klanten dus achter de schermen doe ik daar meer mee dan mijn omgeving zal vermoeden. Maar Selfies? No way. Tot ik de Masterclass...

Divi en WPML Meertalige WordPress website

Je wilt een meertalige website en hebt Divi? Dan adviseren we je om WPML te gebruiken, een premium plugin waarmee je zonder pagina’s te kopiëren echt alleen de teksten in de pagina’s en berichten vertaalt.

Hét Managementboek van 2020

Werk aan je Charisma  3 boeken mochten wij verloten onder de lezers van de nieuwsbrief. De gelukkige winnaars hebben inmiddels bericht gehad.   https://youtu.be/-_ftzLoqiqI 3 winnaars Heb je het boek niet gewonnen maar wil je het boek wel graag lezen?  Dan kun je het...
Fanny Veldmeijer-van Doorn

Fanny Veldmeijer-van Doorn

❥ Divi lover - WordPressCoach

Tools we ❥

Handige Wordpress plugins en andere online tools. 

Gravity Forms

De beste formulieren plugin. Voor een contactformulier met auto-responder, voor een betaalformulier met Mollie en iDeal, een enquete, poll of quiz, bedenk iets dat je online kunt invullen en Gravity is de plugin waarmee we het kunnen maken. Jaarlijks een uitgave voor ons, maar goed nieuws voor onze klanten want alle Add Ons zijn beschikbaar in je website bij alle SoPressed onderhoudspakketten. Gewoon even vragen!

Voor installatie, uitleg, het inrichten van Gravity op jouw website en training voor Gravity Forms tegen scherp tarief kun je uiteraard ook bij ons terecht.

Online afrekenen iDeal

Natuurlijk laat je klanten online afrekenen op je Wordpress website. Er zijn vele opties,  op dit moment is Mollie voor Nederlandse klanten wel de winnaar voor ons. Op onze website kom je ook nog Sisow en Paypal tegen. Mollie kan je snel online aanmaken en rekent de laagste kosten, ook Credit Cards mogelijk en terugkerende betalingen. Geen abonnement. Wat houdt je nog tegen?

Book like a Boss

Voor iedereen! Het was even zoeken (jarenlang om precies te zijn). Maar dit is hem geworden. Afspraken maken online en online verzetten.
Werkt. Gewoon. Zoals het hoort. 

Doet zijn naam eer aan, ook onze klanten zijn dol op deze handige methode om mijn tijd te reserveren.

Divi (Elegant Themes)

Als DiviDiva en Divifan van het 1e uur heb ik uiteraard een linkje om je eigen account aan te kunnen maken bij Elegant Themes. Voor als je geen website van SoPressed hebt, of je eigen account prettiger vind voor eigen support en updates wanneer je wilt. Je krijgt er Bloom en Monarch bij!

 

WP Feedback

Deze is meer voor onszelf, maar misschien ben jij ook een Wordpress websitebouwer en ken je het probleem?
Met WP Feedback kun je zonder projectmanagement tool je klanten rechtstreeks in de site hun opmerkingen laten geven. Alsof je naast ze zit. Wat ik overigens nog steeds graag doe in onze 1-op-1 trainingen.
WP Feedback komt Inclusief eenvoudig screenshots toevoegen, takenlijst en dashboard en meldingen. En binnenkort met een eigen multi-dashboard zodat ik al jullie Feedback op 1 plek bij elkaar heb!

WPML

WPML Wordpress & Divi

Dé enige echte goede vertaal plugin voor Wordpress en Divi
Kost wat maar bespaart je tegelijkertijd heel veel tijd en gedoe. Werkt perfect met Divi!

Groot voordeel van WMPL is dat het geen afzonderlijke pagina's voor andere talen maakt en zo je structuur overzichtelijk blijft. Menu-synchronisatie, zodra je een vertaling toevoegt even syncen... en je menu is in alle talen up-to-date.

SEO voor meer talen waarbij je zelfs voor 1 foto eigen SEO ALT-tags kunt geven. En o.a. een optie om onze favoriet GravityForms te vertalen.

Divi Life

Divi Overlays, Divi Bars, Divi Childthemes...
Heel leuk winkelen bij Tim Strifler
Ook deze link is meer voor Wordpress bouwers dan voor onze eigen klanten.

Memberpress

Uitgebreide opties voor (betaalde) Membershipsites.
Achter de schermen worden de opties verder getest. Veelbelovend dus al in het rijtje ¨Tools we Love¨

Wordpress uitgebreide zoekfunctie

Met deze plugin kun je de zoekfunctie van Wordpress uitbreiden tot in ALLE woorden in bijlagen. Dus ook als je veel PDF bestanden in je website hebt.

WP Google Maps

Schitterende interactieve kaarten tonen op je Wordpress website? De meest uitgebreide versie staat ook het toevoegen door bezoekers toe. Zoals bijvoorbeeld op VisitEstepona waar bezoekers hun eigen hotspots op de kaart kunnen zetten voor ons geliefde Estepona (Andalusie)